Monday, April 26, 2010

Bubur Biji Nangka ~ Jom Main Masak2

Salam...

Petang tadi ai dan kakak (Robinda-3) tetiba rasa mcm nak makan bubur manis.

So,kami pun buat la bubur favourite kami,bubur biji nangka..lama betul dah tak makan bubur ni...bubur ni popular di negeri Kelantan...Ai mula2 rasa bubur ni pun masa kawan serumah yang buatkan,dia memang orang Kelantan...Mesti ada antara korang yang pernah makan bubur ni kan...



Bagi yang tak pernah rasa tu ai akan kongsikan resepinya ok..jangan lupa try buat kat rumah nanti..




Antara bahan2nya ialah,tepung pulut,pewarna hijau dan merah,sedikit halba,air masak dan santan...Oleh kerana kedai agak jauh ai gunakan 2 kotak santan segera jelah yer...Lebih afdal kalau guna santan segar...Eh,lupa...tepung gandum pun guna juga yer...




Mula2 bahagikan tepung pulut kepada 3 bahagian...Sukatannya terpulang pada diri masing2..bancuh tepung pulut tadi dengan air..




Masukkan pewarna ke dalam adunan...satu bahagian warna merah,satu bahagian warna hijau dan satu bahagian lagi tak perlu dicampur pewarna...uli sehingga sebati dan menjadi doh yang lembut...masukkan lebih kurang dua sudu tepung gandum ke dalam adunan supaya ianya tidak terlalu lembik dan melekit...maklumlah tepung pulut kan...Tapi jangn pula terlalu keras yer...





Gambar di atas adalah doh yang sudah siap diuli...Pastikan ianya lembut yer puan2..;p





Gentelkan doh tadi bentuk silinder seperti gambar di atas...Terpulang la pada korang nak buat bentuk ape pun kan...tapi dah namanya bubur biji nangka ye tak...Takkan nak buat bentuk empat segi pulok!




Sementara itu,didihkan air di dalam periuk.... Pastikan air betul2 mendidih dan masukkan 'biji2 nangka' tadi...




Setelah masak 'biji nangka' akan timbul dan boleh la korang angkat dan toskan...





Di dalam periuk lain,masukkan santan dan biar hingga mendidih...Kacau selalu supaya santan tidak berketul...Masukkan secubit garam dan gula secukup rasa...bubur ni tak perlu terlalu manis kerana 'biji nangka' td dibuat dari tepung pulut...takut nanti mual pulak...Masukkan lebih kurang 3 sudu halba..



Setelah itu masukkan daun pandan dan akhir sekali masukkan 'biji nangka' tadi...





Kacau selama 5 minit dan bolehlah dihidang....siappppp....heheh...





Inilah rupanya bubur biji nangka tu...Jemput makan yer kawan2...jangan makan dengan air manis,seeloknya minum air masak...Tak elok manis + manis nanti dapat kencing manis plak...




Ish,apa citer sal kencing manis plak kat meja makan ni...Keji betul la...hahaha...


Kepada kawan2 yang nak mencuba resepi ni ai ucapkan selamat mencuba... :)




Salam Sayang,

31 comments:

Anonymous said...

waaaa ko buat aku mngidam lak
lama gler tk mkn neh

nnt nk buat
wekkekek

AnnFrendly Garden said...

salam sejahtera..
wah... sedapnya..kalerful..(terliur.....)
seumur hidup ann.. tak pernah makan lagi bubur biji nangka ni... menarik lah..
nanti boleh la try.. insyaallah..
terima kasih sharing2 resepi..
i like ((hug))

mazru said...

salam..

sedat ngat gaye koi weh..aih lapor tetibe nih

Aku Anak Pahang said...

Sedak ngat gaye bubur butir nangke aok nei...sama ker dak ngan bubur cukur kepala budak atau bubur cacar kabor dik org tu?

Cik SHiNJU said...

Jane Chan - ko ngidam erk? Alhamdulillah,dpt anok sedara la aku pasnih...huhuhu...

Cik SHiNJU said...

Ann Chan - sama2...nt try buat tau...sya pun 1st time rasa bubur ni dulu trus jatuh cinta...

Cik SHiNJU said...

Mazru San - ape lagi...suh la org umah aok buat...koi pun blajor dr member mase study dulu...

Cik SHiNJU said...

Yassin San - bubur cacar tu lain,mcm2 benda dibubuh dalamnya,meriah bubur cacar tu...
Bubur cukur pala budak siyes koi x penoh dgr...
Bubur Biji Nangka ni pemes kat Kelantan..

zella y said...

dh lama xmkn bubur ni...
time puasa je ramai org jual hehhe

IDEAlogyc Admin:Al-Hadi said...

mula2 nampok gambor td igtkn wat telor tiruan tu mcm dlm blog koi rupenye buat bubur..

Amir Syahir said...

sedap44444

nisa j ramli said...

o0h. teringin nak buat!
tapi kan. kan.
saya teringat pulak.
bubur ni, hampir serupa dengan wadai kipeng.
makanan tradisional kampung saya, banjar. hehe

Cik SHiNJU said...

Zella Chan - lambat nk tggu bulan pose...huhuhu...try la buat sendiri...msti incek matahari suker...

Cik SHiNJU said...

Idealogyc San - nak try gek wat telo tiruan mcm dlm blog aok te..

Cik SHiNJU said...

Hiro San - jemput makan,jgn memalu yek...

Cik SHiNJU said...

Ketinting ni Nisa kan?
Wadai Kipeng tu sama resepi ngn bubur biji nangka gak eh...buat jgn x buat...hehehe...

zulkbo said...

salam..sedapnya
nak suruh orang umah buat la

Cik SHiNJU said...

Zulkbo San - W'salam...suh la ustazah buat..kejap jer nak buatnye...

Relevan said...

Ingat tadi biji nangka tu yang boleh dibuat bubur..ishk2,,

Unknown said...

sedapnyer... nnt nk try buat la... hmm..

Hairun Azmi said...

Nyummyy....

Cik SHiNJU said...

Relevan San - hahaha...bkn biji nangka betul2,biji nangka 'cobaan' jer tu...

Cik SHiNJU said...

Irfan - ewah...nak masak sendiri yer?
rajinnyer...anak teruna sape la tu gamaknyer yek...

SAR KAFA Alif said...

best wehh bende nihh

Che' Pit said...

tgk tajuk masa mula2, mati2 ingat guna biji nangka yang betul tu.. adehh tertipu rupanya haha

Cik SHiNJU said...

SAR KAFA Alif - saspen jek encik mitos ni,igtkan sape la td...huhuhu...

Cik SHiNJU said...

CP - hahaha...biji nangka real klu rebus pun sedap dimakan...bubur bj ngka ni kalau bulan pose byk jual kat Param area KL...


p/s - Param = Pasar Ramadan

Unknown said...

tgk cam sedap..nak la try buat nnti =)

Cik SHiNJU said...

Aimy - try la buat...tp jgn manis sgt,nt mual lak...sbb 'biji nangka' tu buat dr tepung pulut...

Anonymous said...

suke la kale die. hijau + merah + putihhh. cunnnnn. haha

Anonymous said...

dh try wt dh td..sdp ...kalerful lk tu...hehehe...