Salam...
Pernah makan Opor tak? Opor ni masakan tradisi orang
Pahang terutama daerah Pekan...Resepi turun temurun
dari istana Pahang..Kalau pergi kenduri kawen belah2 Pekan
mmg x sah kalau xde opor nih...
My mom mmg buat sendiri rempah opor...Tiap kali raya
atau kenduri senang xyah beli...Cara buat rempah opor
ai x blajar lagi...Nt bila dah pandai ai share ngn korang k...
Yang ai tau,rempah ratus digoreng tanpa minyak sehingga
agak garing then dikisar halus...Rempah opor juga ada
dijual secara online. Gugel ajer...heheh
Kalau x suka daging,boleh gantikan dgn ayam...
my mom salu gak buat opor terung..
Aritu ai ada masak opor daging.. Tapi minta maaf ai xde
sukatan khusus yer..Terutama bhn tumis tu. Yang tu ikut
citarasa masing,suka pedas ke tidak...
Rasa opor ni lain dari yang lain...X sama macam rendang or
gulai...Tapi biasanya kalau dah try sekali pasti nak lagi... :-)
Opor kat kenduri biasanya daging dipotong besar2..
Bahan utama tentulah daging...
Utk resepi ni kita gunakan 2kg daging segar,
daging kotak (import) x best yer...
-Bawang merah dan bawang putih dikisar bersama sedikit halia
dan kunyit
** sukatan bahan kisar ni terpulang pada anda la yer,ikut mcm
biasa anda menumis rendang gulai kari segala bagai tu...
-200 gram rempah opor (rempah opor mak saya dah
complete dgn semua rempah,halia,kunyit dll,so xyah
menumis rempah dulu mcm biasa org buat tu)
-garam (secukup rasa)
Panaskan minyak dan tumiskan cili kering kisar
Then masukkan bawang merah+putih+halia+kunyit
yg dah dikisar.
yg dah dikisar.
Masukkan daging
Then masukkan serai,biar daging tu
kering air..
Then masukkan santan
Masukkan rempah opor sejurus selepas santan dimasukkan
Then kerisik..
*kalau kerisik beli d kedai tu masukkan
dalam dua paket,sy ni my mom buat kerisik
sendiri
*kalau kerisik beli d kedai tu masukkan
dalam dua paket,sy ni my mom buat kerisik
sendiri
Asam keping kalau jenis gelugur gelap masukkan 3,
tapi kalau asam keping yang kaler coklat muda
tu masukkan 2 jer dah cukup...
tapi kalau asam keping yang kaler coklat muda
tu masukkan 2 jer dah cukup...
Kacau @ godey tanpa jemu...cewahh :-D
Masak opor ni mmg makan masa yer...
Masukkan garam secukup rasa,akhir sekali
masukkan gula,terpulang samada nak buh
gula kabung atau gula pasir biasa...
Sampai pecah minyak camni
Tadaaa...dah siap opor daging Pekan
Enak dimakan bersama nasi,ketupat @ lempeng.
Selamat Mencuba!
Salam Sayang,
40 comments:
salam yun..
Koi kalau daging masok apa pun mmg koi suka kecuali rendang (makanan hok ada kelapa kebanyakannya koi x suka)..nampok mcm sedap ter tapi susah nak dpt kat sini.
Sifu - W'salam...mmg sini payoh nk jumpe opor nih...kat pahang pun bkn semer tmpt ade...rempahnye pun x byk org jual...mok koi buat sdiri...home made...jual kat org2 yg tempah jer..mmg x buat byk la...
meleleh air liur kome....
kalau bulan pose...kome sanggup pegi ke pekan ter semata2 nak beli opor pekan tu...
opor pekan da best...lagi satu murtabak makasar dia perghh...ni la kawan tiap2 minggu dtg pekan tu
Sedapppnyerr...sungguh menyelerakan..cekwa mmg suka opor ni..pantang jumpa mesti nak meratah banyak2...bila dah tua2 ni kena jaga la plak, bahaya makan daging banyak2..Thanks kongsi resepi, nnt nak try buat...
Ustaz Mitos - murtabak mengkasar mmg power, sepower harganye..ekek...koi mmg wajib beli murtabak klu balik kg..se lg laksa pahang...opor Pekan kat paso ramadan tu best...pakar opor umah 500 yg buat... :)
Cekwa - xpe jer mkn daging 2x seminggu...Cekwa kan aktif..xde halnyer lah.. :)
orang orang pekan kalau kenduri kahwin tak de opor ..macam tak sah kenduri.
Yun.. x pnh dengar & x pnh makan pon..cam sedap jer... nak try lah..hehe..
Yun..shu baru ni ada makan sambal hitam belimbing buluh..sedap la.. kak ipar shu buat..dia org kuantan.. dia cakap sambal tu makanan org pahang exspecially belah pekan.. yun penah makan x?
oh no, no, no...!! kenapalah ai terbaca n3 ni ketika ai lapor yun??
p/s- bye, nak gi carik makanan jap. tolong emel opor 1 pinggan &
smpaikn slm pd aliff tu ya :)
Endiem San - ho'oh..bkn Pekan sejati la klu kenduri x jamu opor..tp pnah gek gi kenduri yg x jamu opor..bila selidik2 upenyer caterer org luor..
Shu Shinju - kakak ipar Shu msti tau opor nih...kat Kuantan pun ade tp x kaw mcm opor pekan...
sambal hitam tu bkn org belah2 pekan n kuantan...tu masakan popular org belah2 Jerantut,Raub n Lipis...mmg sedap,pernah gak mkn skali...kat Pekan susah nak cari la..
Piewahid San - hahaha...gelok sensorang koi kat sini...goner la nok emel...gambor jer boleh la...Aliff gi skoloh time gini...kala gi umah dia koi sampaikan salam aok te...blog dia te dh byk sawang...huhu
Kawan paling kenan Opor daging kerba mmg best kat bandor kawan jarang ada deme byk buat rendang aje, nasib akaknya org Pekan dptlah kawan makan opor hehehe...
Abg Yassin - ho'oh...opor daging kerba lbh sedak...tp kat Sepang ni salu beli daging segor kat paso mlm...jrg ade kerba,lembu jer ade..
Woh..kena opor makan dengan nasik panas panas..opor terung pun sedak juga..
Pernoh kenduri kat Kg Jawa Pekan..opor dia punya lah sedak..buat kawan tak sedar je nasik bertambah lagi satu pinggan..
tak nampak best pun opor tu.. tapi kalau masak obor-obor aku rasa sedap kot..obor-obor celop tepung sedap dowh... tak tipu habaq ang
Relevan San - opor terung pun sedak kan? ingtkan org x pnoh mkn...huhuhu..opor daging jgn citer la...klu kena ngn tukangnyer mmg terangkat...mkn 3 pinggan pun xde hal...
sedapnya....nk skit..
Tapak Kaki - ang tu mmg ar...spesis lain sket...aritu aku baca web mane tah,sape mkn obor2 nih spesis songsang tau...ermmm..
klu ang try opor pekan ni skali jer mmg teringat2 la...x caya try...
lalala... :s
owh!opor ke namenye..sblom ni tau mkn je.sedap.alin sker.heee
Salam bertandang sahabat
moga hari mu di berkati
dengan kesihatan yang baik
dan gembira selalu..
popaleh aok!sedakk wehh..
bungkus ke koi ser..la la
adoi la weh,koi dah byk kali cuba belajar wat opor ni ...dari mak
mertua koi ada sampai la dia meninggal x dapat2 jugek...dia punya opor mmg kaw sedaknye...masalahnya setiap kali koi belajar ngan dia...koi x dpt method yg betul...koi baru perah kelapa,dia dah siap suma rempah2..x dan nengok...tapi opor pekan mmg terbaek...hanya jauhari yg kenal manikam...ahaha...
ayoyo..nampak sedap eh..minta skit?
web sengal mana yang cakap macam tu? gile punya web.hahaha...
ang nak masakkan untuk aku ke?haha.. aku tak pernah pergi pekan.. jadi tak dapat makan obor-obor..opss. opor..
Para-para San - sila2...jgn memalu... byk lg dlm kuali tu...hehe
Aleen - pasnih bleh la try masak opor plak eh? org Temerloh terer masak Gulai Tempoyok Ikan Patin... ;p
Abg Zul - Semoga hari anda diberkati juga...goner nak ngantornye opor nih..posmen x mboh anto...koi dh try pos td...lalala :s
Hai - arwah mak mertua org ..Pekan ker? rempah opor koi pun x reti buat lg...biasa mak buat byk2 trus...tiapkali nak masak guna jer...kala dia buat rempah tiapkali nk masak opor mgkin kami paham sket sukatan dia...nt kala dh reti koi share kat sini yek.. :)
Mommy Yen - amik la...jgn malu2... tp pedas sket...nmpk muke mcm x suke pedas jer.. btl x ? :)
Tapak Kaki - aku nk masakkan utk ang? huh..baik aku masak utk kucen aku...lalala :s
oh kat pahang dipanggil opor yer
=D
Syahira - a'ah...kat Kelantan panggil ape? Rasanye xde kan? Sbb kwn family kami yg dok Machang tu kalau dtg Pekan mmg suh mak buatkan opor utk dia...kat pahang ni pun daerah Pekan n Kuantan jer ade opor nih...
Suka..suka..
salam..
nampak sangat menyelerakan.. walaupun saya tak makan daging..nanti boleh try dengan ayam.. tak pernah lagi makan opor sebelum ni..
ala ang ni.. sekali sekala masak untuk aku apa la salahnya..haha.. ang tak nak jadi orang yang mulia ke?
Sha - try la resepi ni nt...alamak.resepi rempahnye xde la...huhuhu...
Ann - nt yun cari resepi rempahnye dulu yer...mmg sgt sedap...buat opor terung pun boleh...
Tapak Kaki - aku x masak kat ang pun boleh jd mulia what...hakhak ;p
terliurnye tengok opor daging ni...boleh pakai pelbagai jenis daging ke?macam kerbau ke?kijang ke?arnab ke?atau lembu ke?
slurrpp...macam rendang gak ke ni?
Kacang - boleh..xde hal.. buat opor terung pun sodap... x sama cam rendang...
Post a Comment