Monday, September 26, 2011

Sambal Hitam - Wallllahhhh!!!

Assalamualaikum....

Malam kelmarin kami p jenjalan kat
Presint 2, ada Karnival Usahawan Desa.


Ade gerai jual belimbing rebus wa cakap luuu...
Sudah lah lama saya mencari,baru kini saya
mendapat...ewwwaahhhhh... :P


 Seploh hengget hokay..
Belimbing buluh tau,bukan buah belimbing
biasa tu..


Nak wat mende ngn belimbing rebus? Sambal hitam
la,ape lagi...Sambal hitam ni popular di Pahang Barat.
Orang belah2 Lipis,Raub,Jerantut dan Temerloh mmg
expert la buat sambal hitam neh.

Pestaim saya merasa waktu kawan dari Jerantut pelawa
makan masa dia dgn family picnic kat tebing sungai depan
umah saya...Sedapnye ya ampunnnnnn...

Ni la rupanye belimbing rebus tu..


Cara wat sambal saya blajor ngn kawan dari Lipis.

-10 bj cili padi (ikut ketahanan lidah memasing la yep)
-8 bj bawang merah
-5 bj bawang putih
-segenggam setia bilis
-7 kpg belimbing rebus
-garam secukup rasa
-minyak masak

- Tumbuk cili pada + garam
Masukkan bawang putih,bawang merah
dan bilis...kasi lumat hokay...


-erk lufer plak,tumbuk belimbing rebus tadi 
bersama semua bahan di atas...

-Panaskan minyak dan goreng semua bahan tumbuk tadi
hingga bilis tu nampak garing.

Tadaaaa....
Ni yang dah sedia dimakan..
Orang Lipis kata,makan ngn nasi panas2
baru sedap...Wallawehhh..mmg sedap...
Diet saya? Hancur ok..
Hanchorrrrrr...!!!!





Kena plak ngn ulam timun..Pergghhhhh


p/s : bila citer bab makan,haruslah beria2.. :P

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~


Mak saya ada beli Gula Kabung gak...
Original from Kg Budu,Benta..Kuala Lipis.
Yang ni mmg lain dr yang lain...Org belah2 sana
makan cenggitu jek,macam cekelat..
Susah nk dapat wooo...Saya tau pun masa
tgk kat tb aritu..Harga RM9 sebuku.
Rasanya kat sana dorg jual RM6.


Masa ronda2 tu ternampak ade orang jual kuih
raya...Meluru x hengat..Kot2 la ade biskut
yang saya idamkan tu...

Takde... :(




58 comments:

Anum said...

x pernah cuba lagi

Shu Shinju said...

yun, dulu kak ipar shu buat, pestime shu makan sambal itam tu..mmg teringat sampai skrg.. nak buat tapi, kat sini xde belimbing itam tu..huhuhu...

nakkkkkk...nak sgt !!!!

al-lavendari said...

hitam-hitam si tampuk manggis ...

mahalnya gula kabung tu .. kat sini tak adalah semahal itu.

AzMask said...

Yun.. sambal hitam tu org Temerloh buat sambal mentah.. Pastu SIL akak yang dok kat jerantut tumis mcm resepi yun tu.. kekdahnya akak dapat merasa 2 resepi berbeza.. untungkan..

pastu belimbing hitam tu letak dalam gulai tempoyak atau gulai cili api.. gantikan asam keping.. memang mabeles.

zella y said...

adoi....sedapnyer nmpak sambal tu...
tringin plak nak buat...sib baik yun bg recipe...hehhehehe

zella kn klu mkn xpedas mmg xpuas tau....

ptg ni rs nak msk sambal ayam cili padi la...hehehehhe

blog-tips-kurus said...

sila pos utk saye wahai cik S Lala yg disayangi. sekian.. :-)

Pn. Zana said...

suke eh smbal itam? sy mmg asal jerantut. mmg selalu makan ..:)

Kunang-Kunang said...

Kak ani pertama kali dengan tentang belimbing rebus ni. Mesti best, pedas, masam dan mungkin manis sikit kot.

Kakzakie said...

Rumah kg kakak banyak belimbing buluh ini Yun tapi tak pernah buat. Kalau sambal belacan belimbing dah selalu...

Gula kabung yg Yun tunjuk masa puasa lepas neighbour kakak bagi 2 keping kakak buat bubur kacang+durian sedap...:)

Prince Halilintar said...

unik betul belimbing rebus tu..macam nak rase jer..

dwaty said...

aku pegi KUD tu pukul 5 petang... sekali aku tengok semua dah nak angkat barang.... nasib baik hari khamis malam ada p... tak ler kempunan n menyesal...

Amy Syaquena said...

First time dengar dan lihat..rasanya macam mane ye , pedas2 masam ke...

Ibu Amani said...

sedap ke sambal belimbing tu....hihi

JunAina said...

first time kak aina dengar...belimbing rebus. selalu orang jemur je...

Mario said...

kat mana bule dpt lg? aku nak rasa...mcm sedap je tuu

akuanakpahang said...

Salam, sambal hitam dgngula kabung mmg makan kome org di ulu nie.. sedak janagn kaborlah sambal hitam tu :)

eelobor said...

pertama kali la nengok nih....

MR.Z said...

1st time dengar belimbing pun boleh dibuat rebus..hehe.. ada juga orang jual kueh raya lagi ya..

CekWa said...

memang sedap giler sambal hitam...cuma nak mendptnya memang payah....duk pahang pun susah ini pulak kat Sabah hehe..

aok ngidam kuih semprit ke Yun?

shameel Iskandar said...

tentu sedap sambal tu. Tapi tak pernah merasa lagi. Shinju pahang sebelah mana yer. sy pernah beberapa klai ke kuantan, temorlah dan mentakab.

MD said...

Shinju,

sambal itam ada yang tumis dan ada yang makan gitu je selepas dibuat...apa pun kerap makan belimbing buat badan jadi langsing.....

MD said...

Shinju,jangan lupa frame kan gula kabung tu hehehe,
kan aok sayang nok makan.

So Shy Lady said...

dh kecur air liur nih...
tapi t. pnh la lg akak mrsa

cari biskut apa tu?

ozzy said...

Assalam..

Tak pernah lagi makan/rasa sambal hitam ni..

sahromnasrudin said...

wah!!!! belog awak dh ada favicon sendiri la..syabas ya!!!

tak dan nak gi KUD nie.....huhuhhh

Yastro said...

Sesekali makan sambal itam nih...pehhh mmg sodap....terasa cam nak meleleh air lior dah nih...hehehe

Shu Shinju said...

yeke ni yun??? mekasih sayang..:)

Cik SHiNJU said...

anum - try la.. sedap sangat makan ngn nasi panas..tp leceh sket sbb kena cari belimbing buluh n rebus dulu..

Cik SHiNJU said...

Shu - yun pun pestaim makan dulu trus teringat2..huhu... tu yg cari belimbing rebus ni..kebetulan ade jual kat karnival aritu..

Cik SHiNJU said...

Uncle Hamzah - dh smpai karnival tu yg jd mahal agaknye..kos sewa tapak n pengangkutan bagai..kat sane bape harganye? yun tgk2 gak kat tepi2 jalan kuala pilah tu kot2 ade tp x jumpe...

Cik SHiNJU said...

AzMask - yun baljor aritu mmg kena tumis..xtau pun boleh makan mentah jer..nak try la buh dlm gulai tempoyak n cili api..baru tau ni..huhu

Cik SHiNJU said...

Zella - sama la kita..tp yun jarang2 makan pedas..perut x tahan pedas..huhu.. kalau makan pedas menulet jer jawabnye... ;P

Try la buat sambal itam ni..cari belimbing buluh pastu rebus..boleh simpan lama..

Cik SHiNJU said...

blog-tips-kurus - alamat xde..hehe (alasan ;p)

Cik SHiNJU said...

Pn Zana - suka sangat... tp lepas kali pertama makan 7thn lepas,baru ni dapat rasa semula..susah nak cari belimbing buluh rebus tu..

Cik SHiNJU said...

Kak Ani - sedap sgt..mmg ade smua rasa tu..try la buat nt yer :)

Cik SHiNJU said...

Kakzakie - aritu yun ngn mak ronda satu kampung nk cari belimbing buluh tp xde...susah nk dpt belimbing buluh ni...best la kat kg akak ade...kg yun byk musuh(kera)..abes buah2 dia banai dulu...

gula kabung mmg sedap kalau buat kuih n bubur manis kan..sedap dr gula merah..

Cik SHiNJU said...

Prince - kat kg prince senang nk cari belimbing buluh ker? kalau ade try la buat...saya ni puas gak nk cari belimbing buluh ni..sib baik gi karnival aritu..

Cik SHiNJU said...

dwaty - mlam sabtu tu ade konsert bagai..adam af pun ade..

Cik SHiNJU said...

Amy - sedap..masam n pedas.. makan ngn nasi panas jer pun selera..xyah lauk lain..

Cik SHiNJU said...

Ibu Amani - belum cuba belum tau... selera masing2.. tp saya mmg suke..sedappppp...

Cik SHiNJU said...

Kak Aina - yun pun pestaim rase bila kawan bagi aritu... nk cari belimbing rebus tu yg susah...

Cik SHiNJU said...

Mario San - kalau ade belimbing buluh,ko rebus smpai itam pastu toskan..boleh simpan lama.. sini mmg susah nak cari belimbing rebus tu.. kalau belah2 pahang barat mmg byk jual..

Cik SHiNJU said...

Yassin San - lg satu asam rom kan? mok koi ade kirim ngn makcik yg dok raub aritu..kat Pekan susoh nak jumpa.. sedak popaleh..

Cik SHiNJU said...

eelobor - ace try buat skali... sedap..

Cik SHiNJU said...

MR.Z - rebus pun boleh maaa..mcm2 kreativiti org dulu2 utk sedapkan makanan...sayang kalau kita x blajar..

Cik SHiNJU said...

CekWa - kena bwk stok belimbing rebus ke sabah la cekwa... hehehe

bukan kuih semprit tp biskut sarang semut...tingin sesangat ni cekwa :(

Cik SHiNJU said...

Shameel San - saya belah Pekan.. paling popular kat Pekan laksa pahang dan daging opor.. sambal itam ni popular kat pahang barat,saya pun jrg merasa..sedapnye ya ampunnn...

Cik SHiNJU said...

MD 1 - koi xtau pulok boleh makan mentah jek...sbb aritu blajar ngn member lipis ter,dia suh tumis.. yeke mkn belimbing boleh kurus? kena tanam pokok dia nih..miahahaha

Cik SHiNJU said...

MD 2 - x dan nak frame.. :)

Cik SHiNJU said...

So Shy Lady - sedap kak.. try la buat sambal itam nih..

ngidam biskut sarang semut..huhuhu

Cik SHiNJU said...

Sifu - Waalaikumussalam..sbg org Pahang,aok kena try sambal itam nih... org2 negeri lain pun ramai yg dh merasa..haisss... ;)

Cik SHiNJU said...

Sahrom San - hehehe...saje try buat favicon sdiri..tgk kat blog hanasakura aritu..

kejap sgt KUD aritu..patut buat seminggu kan..mcm MAHA tu..

Cik SHiNJU said...

Yas - Hehehe...koi merase skali trus teringat2..puas dah mencari belimbing rebus ni nok taunye..

Cik SHiNJU said...

Shu - InsyaALLAH laling... :)

Anna DJ said...

weh..pehtu kan,, ade pulok ikan pekasam ceni,, pucuk ubi celur...alohweh,,, makan x henggat lah kitenye....ikan masin embang x mainlah mase ni...

Cik SHiNJU said...

Anna DJ - aok kala bab ngecurkan air liur org nombor satu... pucuk ubi celur lawan ngn sambal itam,pendek kata berasap la weh.. kena pulok ikan pekasam tasik ceni ter.. x dapat nak kabo...


*** embang bungkus dah...miahahaha

i am S!L4H.. said...

eh shin, x pernah rase lg sambal hitam nih. die mcm sambal ikan bilis jgk ke? ngeee

Cik SHiNJU said...

Lain la silah...try la buat skali...sedak popaleh wehhhh...